Protetica

Protetica Plus Plus Plus Plus

Doriți un zâmbet de nota 10? În cadrul Alb Studio realizăm toate variantele moderne de restaurări directe, în cabinet, sau indirecte, în laboratorul nostru, cu ajutorul cărora putem să redăm strălucirea zâmbetului Dvs.!

De la simple obturații fotopolimerizabile realizate în cabinet, la fațete ceramice de 0,3 mm grosime, la inlay-uri ceramice sau coroane ceramice InCeram, care mimează atât de perfect culoarea dinților naturali încât sunt "invizible" pentru ochiul neantrenat, la coroane sau punți pe baza de oxid de zirconiu obținute prin scanare și frezare computerizată cu ajutorul tehnologiei de ultimă oră CAD/CAM, cu o precizie de adaptare marginală de ordinul micronilor, până la reabilitari orale complexe realizate prin studiu de caz, Smile Design cu prefigurarea și previzualizarea rezultatului final al tratamentului înainte de a spune "da", cu implanturi dentare și lucrări ceramice sau metalo-ceramice aplicate peste implanturi, toate acestea ducând la obținerea unui rezultat atât estetic cât și funcțional, ideal pentru Dvs.!

Tratamentele de restaurare pe care le realizăm în cabinetul nostru sunt:
  • obturații din materiale compozite fotopolimerizabile;
  • reconstituiri corono-radiculare estetice cu pivoți din fibre de sticlă sau cuarț;
  • fațete laminate ceramice;
  • coroane sau punți total ceramice prin frezare computerizata CAD/CAM din oxid de zirconiu;
  • coroane total ceramice confecționate manufactural de tehnicienii ceramiști în laborator;
EMAX (IVOCLAR)
  • inlay-uri sau onlay-uri ceramice, compozite sau din aliaj nobil;
  • coroane și punți metalo-ceramice pe aliaj nobil sau ne-nobil;
  • proteze parțiale scheletate cu sisteme speciale de mentinere, sprijin și stabilizare;
  • overdenture pe dinți naturali restanți sau pe implanturi;
  • proteze parțiale și totale flexibile si convenționale;
  • lucrări provizorii – sistemul Targis al firmei Ivoclar.

Zirconiul în medicina dentară

Zirconiul este unul dintre materialele ce a revoluţionat estetica dentară. Zirconiul este un element chimic ce face parte din grupa metalelor tranziţionale. Culoarea naturala difera de la incolor, alb-gălbui pana la brun.

În medicina dentară se foloseşte sub forma de oxid de zirconiu, ce se prezintă sub formă de blocuri de formă şi mărimi diferite. Printre proprietăţile zirconiului se numără: rezistenţă şi duritate crescute, biocompatibilitate – nu are efect alergic şi nu corodează, transluciditate similară cu dintele natural.

Modul de prelucrare a zirconiului este prin frezare, cu ajutorul unor sisteme computerizate. După prepararea dintelui/dinţilor se obtine prin scanare (fie direct în cavitatea orală, fie a modelului de gips) amprenta digitală. Cu ajutorul softurilor speciale, se realizează tipul de lucrare dorit. După proiectare se trimit informaţiile la maşina de frezat, care cu ajutorul unor freze speciale execută frezarea blocului de zirconiu. La ora actuală, zirconiu se foloseşte fie ca un schelet pe care ulterior vine aplicată ceramica, fie ca lucrare integral din zirconiu (folosite mai ales in zona laterală).

Avantajele lucrărilor din zirconiu sunt: estetică superioară, stabilitate ridicată, biocompatibilitate si bioinertie. Datorită modului de prelucrare şi a costului materialelor, lucrările de zirconiu au un preţ mai ridicat, dar calitatea şi estetica sunt pe măsură.

Fatetele dentare

In articolul precedent, Estetica dentara, spuneam ca vedetele esteticii sunt fatetele dentare. In randurile ce urmeaza vom detaila pe scurt subiectul, explicand tipurile de fatete ce se pot realiza.

Fatetele sunt niste lucrari protetice ce imbraca suprafata exterioara a dintelui. Cu acest tip de restaurare se pot corecta multe din aspectele inestetice ale dintilor. Printre situatiile in care se indica fatetarea sunt: restaurarea dintilor fisurati sau ciobiti, modificari de culoare sau pete inestetice pe suprafata dintilor, dinti inghesuiti sau incalecati, dinti care au fost scurtati datorita unui proces de uzura, pentru a inchide spatii inestetice formate intre dinti. Sunt cazuri in care nu se pot realiza fatete, cum ar fi: dinti cariati cu distructii avansate sau obturatii (“plombe”) de dimensiuni mari, inghesuiri severe, bruxismul (“scrasnitul”).

Fatetarea este o manopera destul de conservativa fata de tesutul dentar, astfel ca in unele cazuri se pot realiza fara nici o preparatie (nu se indeparteaza tesut dentar), iar alteori se indeparteaza 0,3-0,5 mm din smalt.

Fatetele dentare sunt confectionate din diferite tipuri de materiale si prin diferite tehnici. Scopul lor ramane acelasi, indiferent de materialul folosit, sa acopere suprafata dintelui pentru a obtine un zambet perfect. Ceramica, compozitul (material plastic) si zirconiul sunt principalele materiale din care sunt confectionate.

Inainte de a incepe propriu zis tratamentul, este indicat sa se faca o simulare a rezultatului final, astfel inainte de orice preparatie se ia o amprenta (mulaj) pentru a realiza un model de studiu. Pe acest model, tehnicianul dentar realizeaza din ceara asa numitul Wax-up (simulare a formei dintilor) care ulterior ajuta si la prepararea fatetelor provizorii.

Fațetele ceramice sunt foarte rezistente dar ca și dinții naturali în caz de accident se pot sparge sau ciobi. Indiferent de tipul de fateta,masurile de ingrijire sunt extrem de importante pentru a le creste durata de viata: nu muscati pe alimente extrem de dure (coji de paine, nuci, gheata etc.) deoarece riscati sa le fracturati; mentineti o igiena orala riguroasa si programati controale periodice de cel putin doua ori pe an.

Integral ceramic

Tot mai mulţi pacienţi solicită lucrări protetice fără metal, atât din motive estetice, fizionomice – masele ceramice permiţând o transmitere a luminii apropiată de cea a dinţilor naturali, pe când structura metalică din lucrările metalo-ceramice blochează trecerea luminii – cât şi din considerente biologice, porţelanul dentar fiind cel mai biocompatibil material la ora actuală. De aceea în cadrul Alb Studio le oferim pacienţilor noştri numeroase variante de lucrări ceramice, fiecare fiind indicată într-un caz clinic particular:

Faţete ceramice realizate pe folie de platină sau pe masă refractară.

O metodă de ultimă oră cu ajutorul căreia putem corecta modificările de formă şi poziţie, culoarea inestetică a dinţilor, putem întineri un zâmbet cu dinţi abrazaţi, scurtaţi sau îngălbeniţi, folosind un material perfect biocompatibil, toate acestea îndepărtând doar 0 până la 0,5 mm din smalţul dintelui şi obţinând un rezultat estetic excepţional;

Coroane ceramice realizate prin tehnica InCeram a firmei Vita, Germania.

Sunt aplicate pe dinţii care nu mai pot fi restauraţi prin faţete sau obturaţii, datorită riscului de fractură. Coroanele InCeram redau aspectul natural al dinţilor frontali, oferind pacienţilor atât o estetică deosebită, cât şi rezistenţă şi integrare bologica. Atât dr. Florin Alb cât şi echipa lui de tehnicieni au urmat cursurile firmei germane Vita, fiind certificaţi în sistemul InCeram.

Coroane ceramice realizate prin tehnica Empress eMax a firmei Ivoclar Vivadent.

Reprezintă o altă variantă de coroane total ceramice care trec prin faza de machetă şi de aceea au o adaptare marginală foarte bună.

Empress

Coroane şi punţi din oxid de zirconiu obţinut exclusiv prin frezare computerizată cu ajutorul tehnologiei CAD/CAM.

Reprezintă de fapt viitorul în stomatologia protetică. Folosind o tehnologie extrem de sofisticată şi de costisitoare, ele au fost introduse pe scară largă în ţările occidentale (ca Elveţia, SUA sau Suedia) "doar" în urmă cu circa 20 de ani. Treptat încep să fie folosite şi la noi în ţară, dar în procente mai reduse, atât datorită costurilor cât şi datorită tehnologiei extrem de sensibile atât din punctul de vedere al medicului, care trebuie să realizeze o preparaţie perfectă, folosind lupele sau microscopul pentru mărirea imaginii, cât şi din cel al tehnicianului dentar, care foloseşte un scanner cu 5-7 axe pentru scanarea modelului sau amprentei, un soft sepcializat pentru a realiza designul viitoarei lucrări pe calculator şi apoi un aparat pentru frezarea punţii din zirconiu.

Aceste lucrări oferă avantajul preciziei de ordinul micronilor, scanarea şi frezarea realizându-se computerizat, eliminându-se astfel factorul de eroare umană, ele oferind de asemenea o biocompatibilitate excelentă (oxidul de zirconiu fiind folosit şi în medicina generală în realizarea protezelor şi implanturilor). Petru un rezultat estetic, însă, este necesară în final tot măiestria unui tehnician ceramist care va individualiza lucrarea frezată cu micro si macrodetalii, nuanţe şi efecte prin care să imite dinţii naturali ai pacientului.

Toate aceste lucrări ceramice sunt realizate în laboratorul propriu de tehncieni ceramişti cu experienţă, care participă alături de medicii noştri la etapa de alegere a culorii precum şi în etapa de probă a ceramicii, cu pacientul aşezat in fotoliul dentar, rezultatul estetic obţinut fiind unul exceptional, fără a mai fi necesară deplasarea pacientului în altă locaţie.

Altele

Pacienţii care se adresează cabinetului nostru prezintă o patologie dentară extrem de variată, care necesită diferite forme de tratament.

Dacă este vorba de un singur dinte cu o distrucţie coroană prin carie sau fractură, care este limitată sau medie, putem reface coroana dintelui printr-o restaurare directă (obturaţie) din materiale compozite fotopolimerizabile, realizată de medic în cabinet, sub izolare cu diga. Dacă distrucţia este mai extinsă sau dintele prezintă asociat şi altă patologie, tehnicienii noştri dentari vor realiza o restaurare indirectă în laboratorul propriu. Putem realiza astfel: inlay-uri ceramice, inlay-uri compozite, overlay-uri, faţete compozite sau ceramice.

Dacă există riscul de fractură al dintelui cariat se recomandă aplicarea unei coroane dentare. Coroanele pot fi realizate în laboratorul nostru din numeroase materiale, cele mai biologice fiind coroanele integral ceramice fără suport metalic.

O alternativă o reprezintă coroanele metalo-ceramice folosite la pacienţii care le solicită fie pentru preţul mai redus, fie pentru tradiţionala lor rezistenţă dată de infrastructura de metal peste care se stratifică ceramica. Capa metalică are o grosime de 0,3 mm şi poate fi realizată fie din aliaj nobil, care are avantajul unei excelente biocompatibilităţi, fiind total inert faţă de parodonţiul marginal, fie din aliaj nenobil. Scheletul metalic al acestor lucrări poate fi obţinut tot prin frezare computerizată CAD/CAM, ceea ce creşte precizia adaptării marginale la ordinul micronilor.

În situaţia unor edentaţii (lipsa unor dinţi de pe arcadă) putem realiza implanturi dentare care să înlocuiască rădăcinile lipsă, iar peste aceste implanturi se vor aplica coroane ceramice sau metalo-ceramice, rezultatul final estetic şi funcţional fiind identic cu cel al dinţilor naturali.

Pentru pacienţii edentaţi parţial, care nu pot beneficia de implanturi fie din motive biologice (lipsa osului sau starea generală a pacienţilor alterată), fie din motive financiare, vom înlocui dinţii lipsă prin diferite tipuri de proteze:

proteze fixe - punţile dentare (realizate tot din materiale total ceramice sau metalo-ceramice) sau

proteze parţiale mobilizabile - proteza parţială scheletată cu sisteme speciale de menţinere, sprijin şi stabilizare ale firmei Bredent, Germania.

Acestea din urmă oferă pacienţilor avantajele unei restaurări estetice cu o foarte bună stabilitate şi menţinere pe câmp, cu un volum redus al protezei, apropiat de cel al dinţilor naturali, şi o transmitere mai apropiată de fiziologic a forţelor masticatorii prin sprijinul mixt dento-parodontal şi muco-osos. Rezultatul estetic este foarte bun, deoarece elementele metalice sunt în general acoperite cu mase ceramice sau plasate pe faţa linguală a dinţilor, în zone unde nu sunt vizibile.