Ortodontie

Ortodontie Plus Plus Plus Plus

Termenul ortodonție provine din limba greacă, orthos înseamnând "drept" și referindu-se la corectarea poziției dinților pe aracadă.

De fapt, prin tratamentul ortodontic se obțin mult mai multe beneficii decât simpla îndreptare a dinților, cum se consideră laic de către unii pacienți. Tratamentul ortodontic complex are un impact de lungă durată, putând corecta parafuncții și anume disfuncții musculare și ocluzale, care în timp ar afecta dentația adultului. Acest tratament influențează favorabil dezvoltarea oaselor maxilare și contribuie prin poziția corectă a dinților la transmiterea fiziologică a forțelor masticatorii, menținând sănătatea parodontului marginal (a țesuturilor care fixeaza dintele în os).

În stomatologia modernă, tratamentul otodontic nu mai are limită de vârstă, putând beneficia de el atât copiii cât și adulții. El poate fi aplicat:

  • de la 4 ani sub forma unui menținător de spațiu la copii care au pierdut prea repede dinții temporari ("de lapte");
  • în dentația mixtă între 6 și 12 ani, pentru aranjarea în poziție corectă a dinților erupți cu malpoziții, pentru favorizarea erupției corecte a dinților, pentru decondiționarea unor obiceiuri vicioase ale copiilor (de exemplu: suptul degetului, interpunerea limbii între arcade), toate acestea favorizând dezvoltarea proceselor osoase alveolare maxilare și mandibulare și aranjarea dinților in așa-numitul culoar neutru;
  • la orice vârsta, pentru armonizarea relațiilor ocluzale, pentru deschiderea unor spații înainte de implanturile dentare, pentru corectarea poziției unor dinți înainte de aplicarea coroanelor și punților dentare astfel încât spațiul să fie adecvat unui rezultat estetic optim.

Ce este tratamentul Ortodontic?

Tratamentul ortodontic cu ajutorul aparatelor dentare,corecteaza anomaliile dento-maxilare, indreapta dintii care sunt strambi si pe cei care nu sunt aliniati correct,tot o data corecteaza problemele legate de muscatura incorecta, care poate duce la relatii disproportionale intre cele doua maxilare.

Prin rezolvarea acestor probleme, tratamentele ortodontice ajuta la mentinerea sanatatii orale. Dintii strambi sunt mai dificili de curatat si pot creste riscul de aparitia a cariilor si a bolilor parodontale.

Tratamentul ortodontic este mai mult decat doar un zambet frumos, tratamentele ortodontice va ajuta la mentinerea unei cavitati orale sanatoase.

Cum imi pot da seama daca copilul meu are nevoie de aparat dentar?!

O problema ortodontica nu este intotdeauna usor de observat. Chiar si daca dintii nu sunt inghesuiti, ei pot asunde o muscatura sau o aliniere gresita. Insa exista cateva indicii care va pot determina sa cereti un consult ortodontic :

Pierderea rapida/tarzie a dintilor de lapte;

Respiratia orala ( Copilul mentine gura deschisa)

Sugerea degetului

Dificultate la mestecare sau muscare

Dinti inghesuiti sau iesiti in afara

Spatieri intre dinti

Cand trebuie inceput tratamentul?

Aparatele dentare pot fi purtate la orice varsta, varsta ideala pentru tratamentul ortodontic este cuprinsa intre 8-12 ani, aceasta este varsta in care gura si oasele fetei copilului sunt inca in crestere, dar cu tehnicile moderne ale tratamentelor ortodontice, tratamentele sunt eficiente atat la copii cat si la adulti, si ca urmare din ce in ce mai multi adulti apeleaza la aceste tratamente.

Sfaturi Simple Pentru Intretinerea Aparatului Ortodontic

Mentinerea unei igiene orale corecte pe parcursul tratamentului ortodontic ajuta la protejarea dintilor si a gingilor. De asemnea poate reduce timpul necesar pentru purtarea aparatului dentar.

Periati dintii dupa fiecare masa, folosind pasta cu fluor, cu atentie in zonele dintre bracketi si gingie.

Pentru spatiile dintre sarma si dinte folositi periute interdentare

Folositi ata dentara cel putin odata pe zi, puteti folosi un dispozitiv special ( Spreader ) care va ajuta sa treceti ata de aparat.

E recomandabil sa folositi jetul bucal, care foloseste apa sub presiune pentru irigarea si curatarea zonelor greu accesibile.

Utilizati o apa de gura cu fluor.

Aparatele ortodontice fixe cu ajutorul cărora se pot realiza aceste corecții la orice vârstă sunt formate din mai multe componente ( bracketuri, arcuri, ligaturi) pe care le achiziționăm de la firma Lancer Orthodontics, USA