Odontoterapie

Odontoterapie Plus Plus Plus Plus

La nivelul cavitații bucale se afla o mare concentrație de bacterii, multe din acestea fiind responsabile pentru bolile carioase si parodontale de care omul sufera in decursul vieții.

Bacteriile sunt localizate pe dinți, gingie, limba, lucrari protetice, plombe si mai ales in saliva. O picatura de saliva conține aproximativ o suta de milioane de bacterii. Toate aceste bacterii , avand si un substrat nutritiv obținut din alimentație, mai ales zaharul din dulciuri vor provoca la nivelul dinților o leziune cavitara, in forma cariei dentare. Anumite condiții cum ar fi un ph acid (ingestia exagerata de bauturi carbogazoase sau citrice, reflux acid gastric) completate si de igiena deficitara sau inexistenta pot declansa sau accelera procesul de carie dentara. In cazul in care zonele cariate vor fi supuse unui proces de igienizare acestea nu vor mai evolua si for capata un caracter cronic, neexistand posibilitatea de vindecare spontana.

Ca si un prim pas in tratamentul acestor dinți va fi inlaturarea tuturor tesuturilor dentare cariate de la nivelul unui dinte cu ajutorul unei freze. Apoi in funcție de intinderea si profunzimea procesului carios, putem constata o afectare a pulpei dentare . In cazul in care avem de-a face cu o afecțiune pulpara manifestata prin durere, in urma curațarii dintelui de țesut cariat putem aplica o plomba temporara menita sa calmeze durerea dentara si implicit sa produca vindecarea pulpei inflamate. In cazul in care durerea persista dintele va fi supus unui tratament endodontic prin care se extirpa nervul dintelui.

Indiferent daca dintele are nervul scos sau nu, mentinerea lui pe arcada depinde in mare masura de reconstrucția sa. In funcție de extinderea in suprafata si profunzimea distrucției oferim mai multe variante de reconstrucție. In cazul in care coroana dentara are un singur perete afectat de carie dentara acesta se poate reconstrui pe loc in cabinet cu ajutorul compozitului, un material fizionomic care va fi de aceeasi culoare cu dintele. In cazul in care mai multi pereți ai dintelui sunt afectați, in urma curațarii dintelui se va lua o amprenta care va avea ca scop realizarea unui inlay, care este practic o plomba realizata tot din material fizionomic in laborator si cimentata pe dinte in cabinet. In cazul in care distrucția este de proporții mari refacerea dintelui se va realiza prin aplicarea unei coroana protetice realizate in laborator si cimentate in cabinet.